Witaj w Altaronie!
Znajdujesz się na krawędzi między światem realnym,
a magicznym Altaronem. Zrób krok do przodu i przeżyj
niesamowitą przygodę!
|
Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
|
![]()
Jest pewien problem. Właściwie od początku powstania tej gry. Otóż przy dedzie można stracić przedmioty, które dostaliśmy z misji lub które są potrzebne do misji, a których nie da się ponownie zdobyć w żaden sposób. Często wtedy MG musi interweniować i oddać owe itemy.
Na początku myślałam o dodaniu NPC, ale to nie jest zbyt dobry pomysł, bo: 1. ciężko ustalić właściwą cenę za taki item, cena może być krzywdząca dla gracza, bo może mieć niski poziom, a przy śmierci traci nie tylko doświadczenie, ale też całego loota, a takich itemów może stracić kilka przy jednym dedzie 2. ciężko stwierdzić czy gracz rzeczywiście stracił item, czy po prostu chce sobie kupić drugi, trzeci lub czwarty, jeśli go stać, a są gracze, których jest stać, poza tym ktoś może kupić drugi item i znowu go stracić Myślałam też o dodaniu specjalnego oddzielnego pojemnika na takie przedmioty, ale to też ma swoje wady, bo jeśli ktoś zapomni do niego włożyć itemy z misji lub po prostu nie wie, że taki pojemnik istnieje, tak czy siak straci te itemy przy dedzie. Mam więc inny pomysł. Powinna istnieć lista przedmiotów, które można zdobyć wyłącznie raz na postać. Gdy ktoś pada, jego cały ekwipunek tj. pierścienie, amulety, broń, plecak i jego zawartość są sprawdzane zgodnie z tą listą. Jeśli ktoś ma np. amulet smoczych jeźdźców w miejscu na naszyjnik i normalnie on by wypadł, przy śmierci jest on usuwany z deda i pojawia się u tej osoby, która padła. Tak samo jeśli gracz w plecaku miał świetlisty kryształ albo czarny diament, są one usuwane z deda i wędrują do tego gracza, który padł. Najlepiej gdyby te itemy zostały wysłane do skrzynki gracza w depozycie. Trzeba też zrobić odpowiednie zabezpieczenie, żeby w przypadku zrookowania, itemy nie przeszły razem z graczem na Licor. Dajcie znać co o tym myślicie.
![]() |
#2 |
|
![]()
Już lepiej jakby był npc gdzie u niego możesz kupić quwstowe itemy albo dodać dodatkowa opcje dialogową żeby znów dał nam przedmiot
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
A ja proponuję quest w rodzaju The Thieves Guild Quest z Tibii, gdzie odblokujemy NPC Black Bert.
Zawsze jest to duży plus dla fabuły. |
![]() |
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|