Witaj w Altaronie!
Znajdujesz się na krawędzi między światem realnym,
a magicznym Altaronem. Zrób krok do przodu i przeżyj
niesamowitą przygodę!
|
Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 | |||
|
||||
Odwiedzin: 21871
|
![]() |
#2 |
|
![]()
Bardzo fajny artykuł :)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Świetnie Samna :)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Aż chce się grać!!! XD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]()
Im sexy and I know It!
![]() |
![]() |
#6 | |||||
|
![]()
Juz w 1 akapicie widze blad.
Konkretniej chodzi mi o to: Cytat:
Niezbyt podoba mi sie tez zwrot: Cytat:
Nie pasuje mi tez za bardzo takie polaczenie: Cytat:
Ale ogolnie jest swietnie. Elegancko napisana relacja pewnej osoby z tej podrozy. Wszystko sobie mozna latwo wyobrazi, a i poparty screenami kazdy fragment zostal(mistrz yoda we mnie wstepuje). Podoba mi sie moment trzeciego kroku. Kolejnym dobrym fragmentem jest to co bylo praktycznie poczatkie mtej podrozy. Czyli czas kiedy glowny bohater proboje sie polapac o co w tym wszystkim chodzi. Co jest z ta wioska? Czy ten czlowiek zyje, czy nie zyje? Czy mu powiedziec, ze umarl? Mniej mi sie podoba za to koncowka. Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
1. Oba "zdania" dotyczą cofania się w czasie ale jest to inne pytanie. Pierwsze dotyczy powrotów, a drugie przenoszenia z jednoczesną analizą nerwowo-fizyczno-umysłową - czyli tak zwana krótka refleksja. "Albo" służy jako początek kolejnego pytania. Gdybym zastosowała to, co proponujesz to mamy: Trzymać w ręku klepsydrę i wracać do momentów, w których popełniło się błąd albo przenieść się do przeszłości, zobaczyć jak było kiedyś, co stąpało po altarońskich ziemiach, kto był jej władcą, kto prowadził wojny, a kto ukrywał się przed obliczami krwawej rzezi? Spójrz jakie długie zdanie wielokrotnie złożone. Pisząc opowiadania unikajmy takich właśnie zdań, gdyż mózg czytelnika automatycznie wychwytuje znaki interpunkcyjne i tym samym tekst staje się dla niego długi i po jakimś czasie nudny. Chyba, że opisujemy krajobraz, rzecz itp.
2. Zwrot przed światłem dnia codziennego jest ok - używamy go w celu nakreślenia czytelnikowi, że chcemy coś koniecznie ukryć. 3. Tempo moich nóg - w sumie mogłam napisać to bardziej estetycznie, nadać temu zwrot bardziej pasujący do klimatu artykułu, ale nie przyszło mi nic innego do głowy. 4. Najpierw ręka, noga, potem reszta… - jeśli chcesz by czytelnik wczuł się w bohatera opowiadania musisz tworzyć wiele podobnych zdań - takich gdzie człowiek utożsamia się z daną osobą, gdzie automatycznie wyobraża sobie jak sam mógłby to przeżyć.
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
1. No wlasciwie to masz racje.
2. Nie mowie, z jest zly, tylko, ze mi sie nie podoba. Co nie zmienia faktu, ze niektorym moze sie podobac i niektorzy byc moze tez lubia go uzywac. 3. Czesciowo to co wyzej, ale akurat taki uklad kompletnie mi nie pasuje. 4. No dzieki czemus takiemu jak to konkretne zdanie w zaden sposob nie utozsamiam sie z bohaterem opowiadania. Nie wiem jak innym ale jakos kompletnie mi to nie spasowali i moja wyzje oraz odczucie w czasie czytania tego calkiem sie przy tym zdaniu zmienily. Juz sie wczuwasz co sie dzieje, jakas podroz cos fajnego, a tu nagle ci ktos dorzuca tekst reka, noga mozg na scianie... Oczywiscie to tylko moje odczucie wzgledem tego zdania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]()
fajny artykuł :)
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |